KUZEY KIBRIS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ BİLGİLER VE GEZİLECEK EN İYİ YERLER
Akdeniz'in mükemmel iklimi ve sıcak insanlarıyla ünlü Kuzey Kıbrıs, 3 kıtayı birleştiren en güzel adalardan biri olma özelliğini asırlardır taşıyor. İngiliz sömürgesinden kurtulduğu yıllardan sonra tam anlamıyla bir turizm cenneti olan KKTC,rahatlamanız için herşeyi bünyesinde barındırıyor.Her türlü deniz sporlarını yapabileceğiniz Kuzey Kıbrıs'ta ayrıca zengin arkeoloji kalıntıları ve tarihi güzellikleri görebilme fırsatı da elde edeceksiniz.KKTC dünyanın hiçbir yerinde rastlamayacağınız güzelliklere sahip olmakla birlikte, 300 gün güneş ışığı, tertemiz ve eşsiz sahilleri ve mükemmel doğası ile tam bir cennet.Tüm bunlara ek olarak da ada insanının sıcaklığı ve mutfağının zenginliğini de katarsak ideal tatil için istediğiniz herşey Kuzey Kıbrıs'ta mevcuttur.Siz belki bir doğa aşığı, bir arkeolog, yürümeye gelen, su sporlarını seven kısaca güneş tutkunuysanız bu küçük ada sizler için bulunmaz bir yerdir.Burada Akdeniz'in inanılmaz güzelliklerini ve Beşparmak Dağlar'ıyla birleşen görkemini izleme fırsatını bulacaksınız.Kuzey Kıbrıs'ta bulunan, turistik öneme sahip olan Girne ve Gazimağusa'da damak tadınıza uygun pek çok restaurant bulmanız mümkün.Yemeğinizi yerken altın sarısı kumların keyfini Gazimağusa'da, liman keyfini de Girne'de sonuna kadar yaşamanız mümkün.
KUZEY KIBRIS'A NASIL GELİNİR
Kuzey Kibris'a Uçak ve Feribot ile gelebilirsiniz,Türk Hava Yollari, Atlasjet,Pegasus,Sun Express hava yollari Kibris'a düzenli seferler yapmaktadir.Türkiye'nin her tarafindan Kibris'a uçak bulabilirsiniz,İngiltere ve Avrupa Ülkelerinden de Kibris'a düzenli seferler yapilmaktadir.Tasucu'ndan Girne'ye ve Mersin limanindan Magosa'ya düzenli gemi seferleri vardir.Eger Kibris'a arabanizla gelmek istiyorsaniz yük gemileri ile aracinizida getirebilirsiniz.Aracinizi getirirken bazi prosedürleri yerine getirmeniz gereklidir.Bunun yaninda Deniz Otobüsleride mevcuttur bu gemilerle 2-3 saatte Kibris'a ulasabilirsiniz.
DENİZ YOLU İLE KIBRIS'A ULAŞIM
Yaz mevsimlerinde, Turistik Feribotlar, Taşucu ve Alanya ile Girne Limanı, Mersin ile de Gazi Magosa Limanı arasında çalışmaktadırlar. Feribot tarifeleri ve ücretleri için Fergün LTD veya Akgunler Turizm sitesine göz atabilirsiniz. (www.fergun.net), (akgunlerdenizcilik.com)
Her feribot ortalama 250 kişi kapasitelidir ve cumartesileri dışında hergün çalışmaktadırlar. Yaklaşık seyahat süresi 2 buçuk saattir.
Bir diğer alternatif arabanız ile seyahat etmektir, yolculuk yaklaşık 6-8 saat sürer. Arabalı Feribotlar, Mersin ve Taşucu'ndan Girne ve Magosa'ya 120 araç / 800 yolcu.
VİZE BİLGİLERİ VE GİRİŞ
Türkiye Cumhuriyeti vatandaslari ülkeye turist olarak girerken nüfus cüzdanlariyla üç ayligina girebilirler pasaporta ihtiyaçlari yoktur, ancak 3 aylik süreyi geçirmemeleri gerekiyor.Kibris'a çalismak, yerlesmek veya egitim için gelmek isteyenlerin ise ülkeye pasaport ile girmeleri gerekiyor.
KIBRIS MUTFAĞI
Kıbrıs Mutfağı bir çok mutfak kültürün birikiminden meydana gelen Kuzey Kıbrıs'ın o eşsiz mutfağı, doğu ve batı lezzetlerinin birleşimiyle enfes tatları ortaya çıkartmıştır. Halk tarafından günlük tüketilen besinler: et, deniz ürünleri, sebze ve meyve gelir. Genellikle Kıbrıs kültüründe yemekten önce 15 e yakın meze çeşitleri sunularak yemeğe başlanır. Bol çeşide sahip olan deniz ürünleri Kuzey Kıbrıs mutfağında özel yere sahiptir. Meze çeşitlerinin başında cacık, humus, fava, turşu, salata, zeytin çeşitleri ve kızarmış hellim peyniri gelir. Hellim peyniri özellikle kızartıldığında bambaşka bir lezzetle sunulmaktadır. Kıbrıs'a özgü bir başka yemek ise molehiyadır. Nane kokusunda reyhan otu görüntüsünde ve bamya tadına benzeyen bu bitki kıyılarından toplanarak genellikle kuzu eti ile pişiriliyor. Kolokas ise bir diğer özgü yemekler arasındadır patatesten daha tatlı kerevizi anımsatan bir bitkidir. Kolokas limon ve kereviz sapıyla pişirilmektedir. Ana yemeklerin en başında gelen özel yemeklerimiz ise; Küp Kebabı, Kleftigo, Şeftali Kebabı, Lalangi'dir. Lalangi Kıbrıs'ın bir başka özel Kıbrıs'a ait yemektir. Sıcak olarak yenildiği için ana yemek olarak servis edilir. Tavşan suyundan yapılan hamurun içinde tavşan etleri ilave edilerek pişiriliyor. Yemekten sonra tatlı olarak ise macun tatlısı mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunmaktadır. Kıbrıs'a özgü içecekler; Bademden yapılan Summada, üzüm suyundan yapılan Zivaniya ve Kıbrıs konyağı tercih edilen içeceklerdir..
Kıbrıs'ta hemen hemen meyvenin macunu yapılır. Meyveler ilk önce ayıklanır ve yıkanır acısı kaybolana kadar kireçte bekletilirler. Sonra yoğun şekerli su içinde pişirilir ve bir sure bekletilirler. Kimisi konserve yapılıp daha sonra servis edilir, kimisi de taze taze servis edilip afiyetle yenir. Bilinen macunlarımız ise; Kabak Macunu, Karpuz Macunu, Ceviz Macunu, Patlıcan Macunu, Hurma Macunu ve Turunç Macun'udur. Reçel kıvamında olan macunlar hafif şekerli olup, sıcaklarda yazın buz üstünde yada soğuk su içerisinde servis yapılırlar.
İklim
Kıbrıs'ın iklimi tipik bir Akdeniz iklimidir. Yazları uzun ve kurak, kışları kısa ve yağmurludur. Yıllık ortalama sıcaklık 19ºC'dir (66ºF). Yaz ortası sıcaklık 40ºC (105ºF) civarında seyretmektedir ve Akdeniz'deki en sıcak deniz olarak ortalama 21ºC'dir (75 Fº). Kışın hava oldukça yumuşaktır ve yıllık ortalama 500mm yağmur düşmektedir.Adanın batı yakası doğusundan daha çok yağış alır. Kıbrıs'a bahar aylarında geliyorsanız üzerinize yazlıklarınızla birlikte ceket ve yağmurluk almanız da tavsiye edilir. Yaz ayları aşırı sıcaktır. Yaz aylarında direkt güneş ışınlarına maruz kalmamanız önerilir - özellikle plajda ve havuz başında güneşlenirken. Kışları nem oranının yoğunluğundan dolayı çok soğuk geçebilir dolayısıyla tam kışlıklarınızı almanız önerilir. Denize genelde Mayıs başında veya ortalarında girilir.
Bitki örtüsü
Yaprağını dökmeyen, çamgiller, turunçgiller, zeytingillerin yanı sıra makilik, yaprağını döken ağaç, bodur ağaççıklar, ağaç ve çalılıklarla değişik çiçek türleri Kıbrıs'ın genel bitki örtüsünü oluşturur.
Flora
Kıbrıs'ın eşsiz Akdeniz iklimi doğal zenginliğin oluşmasında büyük bir etken olmuştur. En yaygın orman tipi ağaç türleri çam, servi, meşe ve sonradan adada yetiştirilen okaliptüstür. Kıbrıs'ta 150'ye yakın değişik türde Gramineae out dahil, doğal olarak yetişen tahmini 1900 çeşit çiçekli bitki bulunmaktadır. Dünyada bilinen orkide türlerinden 30'u sadece Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ve yalnız Kıbrıs'ta yetişen 19 bitki türü bulunmaktadır.
Fauna
Kıbrıs gerek adada yaşayan, gerekse kıtalar arasında göç eden hayvanları barındırması nedeniyle zengin hayvan türüne sahip bir ülkedir. Kuzey Kıbrıs coğrafik konumu nedeniyle Afrika ve Doğu Avrupa arasında kuşların konaklama ve yumurtlama merkezidir. Adada bulunan 350 türden 7 türü endemiktir. Ayrıca 26 farklı çeşit sürüngen ve amfibyum da yaşamaktadır.
Kıbrıs'ın eşsiz sahilleri ayrıca Akdeniz'de nesli tükenmekte olan caretta caretta ve chelonia mydas kaplumbağaları için uygun yumurtlama merkezleridir.Karpaz Milli Parkı'nda 250 civarında özgürce yaşayan yabani eşek bulunmaktadır.
Para Birimi
Kıbrıs'ta kullanılan para birimi Türk Lirası (TL)'dır. Döviz ile seyahat çekleri bankalarda, otellerde ve döviz bürolarında kabul edilir. Kredi karti çeşitlerinden birçoğunu burada kullanmak ve kartla para çekmek mümkündür.
Ulaşım
Taksi ücretleri uygundur ancak taksi tutmadan önce fiyatları öğreniniz. Toplu taşıma için minibüsleri de kullanabilirsiniz. Şehirlerarası ulaşım için kullanılan otobüsleri gündüzleri daha sık kalkar. Ancak kalkış saatleri genellikle sabit degildir. Hafta sonları ise saat 17:00'den sonra toplu taşıma seferlerinde azalma yaşanır.
Telefon
Kıbrıs'ta ülkenizde kullandığınız GSM hattınızı Uluslararası dolaşım ücreti dahilinde kullanabilirsiniz.Kendi ülkenizden Kuzey Kıbrıs'ı aramak için (+90 392) kodunu çevirmeniz gerekmektedir. Bu numarayı bölgenin alan kodu ve aranacak numara izler.Ada'ya geldiğinizde Telefon Dairesinin kartlı telefonlarını kullanabilir veya Kontürlü GSM hattı da satın alabilirsiniz.
Elektrik
240 volt elektrik kullanılan Kıbrıs'ta fişler İngiliz standartlarına göredir.
Alışveriş
En çok rağbet gören hediyelikler arasında Altın, Bakır, Gümüş, Bronz ve tahta eşyalar, tavla takımı, mücevherat ve tekstil ürünleri sayılabilir. Kıbrıs'ın yerel el sanatlarını görme ve satın alma imkanına da sahipsiniz.Mağazalar ve dükkanlar hafta içi 8:00 - 13:00 ve 15:30 - 20:00 saatleri arasında, pazar günleri ise sadece sabah saatlerinde açıktır.
Dil:
Kıbrıs'ta resmi dil Türkçe'dir. Ama İnglizce de yaygın olarak kullanılan diller arasındadır.
Müzeler:
Yaz sezonu boyunca (Mayıs - Ekim) müze açılış saatleri değişkenlik gösterebilir.Detaylı bilgi için KKTC Müzeler ve Eski Eserler Dairesi'ne +90 392 227 29 16 numaralı telefondan danışabilirsiniz.Kış aylarında müzeler 9:00-13:00 ve 14:00-16:45 saatleri arasında gezilebilir.Müzeler resmi tatillerde kapalıdır.
Oteller ve Villalar
Beş, Dört ve Üç yıldızlı otellerin, dairelerin yanısıra deniz kenarı ya da tipik Kıbrıs köylerinde villalar bulmak mümkündür.
Havaalanları:
KKTC'de iki tane Uluslararası Havaalanı vardır. Ercan Havaalanı Lefkoşa'ya 20 dakikalık yolculuk mesafesindedir. Diğer havaalanı ise Gazimağusa yakınlarındaki Geçitkale Havaalanıdır.
Uçuş Bilgileri
Uçuşlarla ilgili bilgiler, Ercan Havaalanına ait +90 392 231 48 06 no'lu telefondan temin edilebilir.
Resmi Tatiller
1 Ocak (Yılbaşı Günü)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi ve Bahar Bayramı)
19 Mayıs (Gençlik ve Spor Bayramı)
20 Temmuz (Barış ve Özgürlük Bayramı)
1 Ağustos (Toplumsal Direniş Bayramı - Türk Mukavemet Teşkilatının Kuruluş Yıldönümü)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Bayramı)
15 Kasım (K.K.T.C. Cumhuriyet Bayramı)
Trafik
KKTC'de trafik soldan akmaktadır. Uluslararası trafik ve yol işaretleri kullanılmaktadır. Maksimum hız limiti 100km/s'dir. Emniyet kemerinin takılması zorunludur.
Gümrük
KKTC'ye gelen turistlerin şahsi eşyalarına ve gıda maddelerine gümrük uygulaması yoktur. KKTC'de bulunan arkeolojik ve tarihi eserlerin ülkeden çıkarılması yasaktır.Uygun fiyatlı olmasından dolayı ada dışına en çok çıkarılan gıda maddesi alkoldur ancak bunun da belirli bir sınırlaması vardır.
Kıbrıs'ta alkol :
Kıbrıs'ta bulunan içkilerin fiyatı, Türkiye ye göre yaklaşık olarak % 70 daha ucuzdur. KKTC'de içkiden ÖTV alınmamaktadır. Bu nedenle Türkiye de üretilen içkiler de dahil olmak üzere tüm içkileri Türkiye fiyatının yarısına veya üçte bir fiyatına Kıbrıs'tan temin etmeniz mümkündür. Ayrıca, Türkiye de bulunmayan birçok içki türünü, oldukça ekonomik fiyata Kıbrıs'ta bulabilirsiniz. Üstelik içkiler birçok satış yerinde dutyfree den bile daha ucuzdur.
Kıbrıs Gece hayatı:
Gece hayatı Çarşamba, Cuma, Cumartesi geceleri son derece hareketlidir. Özellikle havaların ısınmasıyla, ki bu Nisan ayı itibariyle başlar, gece hayatı son derece hareketli bir hal alır. Gece hayatının İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi yerlerle kıyaslandığı takdirde çok pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Kıbrıs'ta gidebileceğiniz disco barlar mevcut bu barlarda da zaman zaman gece partileri ve özel gün partileri düzenlenir.
GİRNE KALESİ
Girne kalesi, Akdeniz kıyılarında Orta Çağ'dan bu güne kalan etkileyici kalelerden biridir. Girne'nin kuzey doğusunda yer alan kale, limana hakim durumda ve dikdörtgen planda inşa edilmiştir. Antik kaynaklar kaleden ilk kez İngiltere Kralı Arslan Yürekli Richard'ın M.S. 1191 yılında Üçüncü Haçlı seferine katılırken, Kıbrıs Kralı Isak Komnen'i yenerek Kıbrıs'ı ele geçirmesi üzerine bahsetmektedir. Kalenin kesin yapım tarihi bugüne dek saptanamamışsa da kale içiyle çevresinde yapılan araştırmalar bizlere kalenin M.Ö. III. ve II. yüzyıllarda yapıldığını göstermektedir.
Ülkemizde var olan nadir kalıntılardan Girne Kalesi'nin Kıbrıs'a yapılan sürekli Arap akınlarına karşı Bizanslılarca Girne'yi savunmak için inşa edildiği varsayılmaktadır. Girne kalesi Lüzinyan döneminde çeşitli değişikliklere uğradı. Vedenikliler zamanında son şeklini aldı ve günümüze kadar o şekliyle gelmiştir.
1570 yılında Osmanlılar tarafından kuşatılan kalenin sakinleri kalenin gücünü denemeden teslim olmuşlar bu sayede kalenin günümüze kadar sağlam olarak kalmasında bilmeden önemli bir rol oynamışlardır. Osmanlı döneminde kalenin asma köprüsü yıkılarak yerine bu günkü yeni köprü yapılmıştır.
1946 yılından sonra kale bir ara polis koleji olarak ta kullanılmıştır. Daha sonra İngilizler tarafından ayaklanan Rumları hapsetmek amacıyla hapishane olarak kullanılan kale 1974 Kıbrıs Barış Harekatıyla Türk'lere geçmiştir.
Hz. ÖMER TÜRBE VE MESCİDİ
Kıbrıs'taki önemli ziyaret ve adak yerlerinden bir tanesi Hz. Ömer Türbesi'dir. Yapı, Girne'nin yaklaşık 4 km doğusundaki Çatalköy'ün kıyı şeridinde bulunmaktadır. Hz. Ömer Türbesi'nde adları bilinmeyen 7 İslam mücahidinin türbesi bulunmaktadır. Türbeler Muaviye ordusu komutanlarından Ömer ile altı arkadaşına aittir. Bunlar, şimdiki türbenin yanında şehit oldular (M.S. 647). Cesetleri buradaki bir mağaraya gömüldü. Bazı söylentilere göre türbedeki yedi mezarın Kıbrıs'ta İslamiyet'i pekiştirmek için "Makam Türbesi" olarak yapıldığı doğrultusundadır. Bazı söylentilere göre ise de Osmanlıların Kıbrıs'ı fethi üzerine mağaradaki ceset kalıntıları çıkarılarak bugünkü yerlerine defnedilmişlerdir. Daha sonra buraya bu türbe ile mescit yapılmıştır. Bu nedenle türbeye Hz. Ömer adı verilmiştir. Hz. Ömer Türbesi, 1963 Rum saldırılarından sonra işgal edilerek talan edilmişti. Daha sonra askeri bölge ilan edilerek Türk'lerin türbeyi ziyaretleri yasaklanmıştı. Rumlar tarafından birkaç kez tahrip edilen ve 1974 yılında yıldırım isabetiyle zarar gören yapı, 1978 yılında bilinçsizce onarım sonucu özelliğini kısmen de olsa yitirmiştir.
BELLAPAIS MANASTIRI
Girne'nin 4-5 km doğusunda yer alan mütevazi bir köydür. Köyün nüfusu yaklaşık 500 civarındadır. Manzarası çok güzel olan ve sakin bir yer olduğu için Latince adından da anlaşılacağı gibi, "huzur yeri" olarak adlandırılır. Beylerbeyi denince insanın aklına hemen güneyindeki manastır gelmektedir. Bir kayalık üzerine kurulan manastırın bugünkü adı Fransızca "Abbaue de la Paix"den (Barış Manastırı) türemiştir. Gotik sanatının bir şaheseri olan manastır, Yakın Doğu'daki örneklerinin en güzeli olarak bilinmektedir. Beyaz Manastır olarak ta bilinen yapı, burada kalanların giydikleri beyaz giysilerden dolayı böyle isimlendirilmiştir. Bellapais'in ilk sakinleri 1187 yılında Kudüs'ü ele geçiren Selahaddin Eyyubi'den kaçıp Kıbrıs'a göçeden Augustinian mezhebi rahipleri olduğu bilinmektedir. Manastırın ilk yapımı 1198-1205 yılları arasında olmuştur. Günümüzde ayakta kalan yapının büyük bir bölümünü Fransız Kralı III. Hugh (1267-1284) inşa ettirmiştir. Adanın Osmanlılara geçmesinden sonra manastırın icraatlarına son verilmiş ve kilise Rum ortodokslara devredilmiştir. Bugün manastırın bir çok bölümü harabe haline gelmiştir. Manastıra, kale kapısı görünümündeki burç şeklinde mazgallı bir geçitten girilmektedir. Giriş kapısından sonra ön bahçeye varılmaktadır. Bundan sonra yer alan kilise, manastırın en eski bölümü olmakla beraber orjinal şekli ile iyi korunmuş bir durumdadır.
St. HİLARİON KALESİ
Kale bugünkü ismini Kudüs'ün Araplar tarafından zaptından sonra Kıbrıs'a göç eden ve ömrünün son yıllarını burada ibadetle geçiren bir azizden almıştır. Daha sonradan, 10. yüzyılda buraya bir kilise ve manastırın yapıldığı gözlenmektedir. Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte olan St. Hilarion Kalesi, ikiz bir burun üzerine inşa edilmiştir. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte M.S. 10. yüzyılda kuzeyden gelen Arap akınlarına karşı adanın savunması ve kontrol edilmesi için kullanılmak üzere inşa edildiği sanılmaktadır. Bununla birlikte aynı gaye ile inşa edilen Bufavento, Kantara ve Girne Kaleleri ile çağdaş (aynı zamanda) olduğu tahmin edilmektedir. Kalenin Bizans yapısı olduğu ve İngiliz Kralı Arslan Yürekli Richard'ın 1191 yılında adayı işgal ettiğinde var olduğuna dair bilgiler günümüze kadar gelmiştir. Buna rağmen tarihi kaynaklar kaleden ilk olarak 1128 yılında İmparator II. Frederik'in Kıbrıs'a hükmetmek istemesi üzerine bahsetmektedir.
Kalenin etrafını çeviren daire şeklinde 500 metre uzunluğunda duvarlar ve 9 burç inşa etmişlerdi. Kale, her birinin kendi sarnıcı (su deposu) ve erzak depoları olan üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi en alçakta kurulmuş olan Aşağı Kale, atlarla askerler için yapılmıştır. Ana girişi koruyan duvarlarla çevrili bir savunma yeri ile başlamaktaydı. Orta Kale'de manastır alanı ve Aziz'in yeri bulunmaktadır. Yukarı Kale'de ise saray odaları, kral sarayı ve mutfak bulunmaktadır. 1489'da adayı ele geçiren Venedikliler, kaleyi savunacak bir güce sahip olmadıklarından kalenin Osmanlı'ların eline geçmesini engellemek için kaleyi tahrip etmişlerdi. Bu olaydan sonra kale 1964 yılına kadar askeri amaçlar için kullanılmamıştı. 1964'teki Rum saldırıları üzerine, kalenin stratejik konumunu değerlendiren Türk Mücahitleri kaleye yerleşerek tekrar savunmaya geçtiler. 1964 nisanında kaleye taarruz eden Rumlar bir avuç Mücahit tarafından geri püskürtülmüştür.
BUFAVENTO KALESİ
Bufavento Kalesi, St. Hilarion ve Kantara Kaleleri ile birlikte adayı Arap akıncılarına karşı savunmak için oluşturulan uyarı zincirinin bir parçasıdır. Kale çok rüzgarlı bir tepeye kurulduğu için "rüzgardan korkmayan" anlamına gelen "Bufavento" adını almıştır. Kalenin tam yapım tarihi bilinmemekle birlikte, Arslan Yürekli Richard Kıbrıs'ı ele geçirdiği zaman bahsi geçmektedir. Bazı söylentilere göre kendini Kıbrıs Kralı ilan eden İsak Komnenus'un kızı bu kaleden çıkara Richard'a teslim olmuştu. Bufavento'nun da adadaki diğer kaleler gibi bir zamanlar Kıbrıs'ta hüküm sürmüş bir kraliçeyle ilgili bir öyküsü vardır. Kıbrıs Templar Şövalyelerinin egemenliğine girdiği zaman cüzzamlı bir Bizans prensesi ve aynı hastalığa yakalanan köpeği vardı. Prenses ile köpeği Bufavento kalesine kapatılmışlar idi. Bir süre prenses köpeğinin derisinin yavaş yavaş iyileştiğini fark etmiş. Bunun üzerine prenses köpeğinin her sabah kalenin aşağılarında bir kaynakta yıkandığını görüyor. Böylece prenseste her sabah bu kaynağa gidiyor ve yıkanıyor. Tamamen iyileştikten sonra kaynağın bulunduğu yere bugün Ayios Ionnis Chrysostomos Manastırı olarak bilinen tapınağın ilkini yaptırmıştır.
Kale 1382-1398 yılları arasında hapishane olarak kullanılmıştı. Bu dönemde kalenin adı Aslan Şatosu idi. 1489 yılında ada Venediklilerin eline geçince kale eski önemini yitirmişti. Venedikliler adanın savunması için daha çok deniz kenarındaki kalelere önem vermişlerdi.
BATIK GEMİ MÜZESİ
Girne Kalesinde sergilenen batık, günümüze kadar ele geçen gemi batıkları arasında en eskisi olarak bilinmektedir. Akdeniz'de İskender'in ölümünden sonra kurulan Helenistik Krallıklara ait donanma gemilerinin dolaştığı dönemlere aittir. İlk olarak 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından Girne kıyılarından 1.5 km açıkta, suyun 3 metre derinliğinde farkedilmiş, Pennsylvania Üniversitesi tarafından çıkarılan bu batık bugün müzede ziyarete açıktır. Bu müze Girne Kalesi'nin doğusunda bulunan Lüzinyan devri muhafız odalarının düzenlenmesi sonucu 3 Mart 1976 tarihinde ziyarete açıldı.
Akdeniz'de seyretmiş olan bu yaşlı tekne M.Ö. 300 yıllarında açık denizde tutulduğu fırtına nedeniyle batmıştır. Batıkta ele geçen badem kalıntılarına uygulanan karbon 14 testleri M.Ö. 288 tarihini vermiştir. Geminin yapıldığı keresteye uygulanan karbon 14 testleri ise geminin M.Ö. 389 yılında yapıldığını, başka bir deyişle battığı zaman 80'li yaşlarda olduğunu göstermektedir. Gemide bulunan eşyalar geminin bir ticaret gemisi olduğu ve son seferinde dört kişilik bir mürettebatı olduğunu göstermektedir.
MAVİ KÖŞK
Kaçakçının köşkü olarakda bilinir. Kaçakçının köşkü denmesinin nedeni Köşkün sahibi Paulo Paolides'in avukatlık kisvesi altında silah kaçakçılığı yaparak servet edinmesi ve bu köşkü yaptırmasıdır. Paulo Paolides dönemin en büyük silah tüccarlarındandır. Köşk Kıbrısa gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.Mavi Köşk Girne, Çamlıbel ormanları içerisinde çok gizli bir konumda bulunmaktadır.Müze , askeri bölgededir ve belirli saatlerde ziyarete açılmaktadır.